Tags

, , , , , , , , ,

Prateci fenomenalnu aplikaciju za mobilne platforme TED (TED konferencije) naisla sam  na zanimljiv video, konferenciju Simon-a Sinek-a na temu “Kako veliki lideri inspirisu i podsticu na akciju”.

Simon Sinek je razvio jednostavan, ali veoma mocan, model za lidere koji imaju zajednicku crtu – da inspirisu. Ovaj model je nazvao “zlatni krug” i u njemu obradjuje zanimljiva pitanja vezana za model poslovanja lidera. Jedno od najzanimljivijih pitanja je “Zasto” i on je (u videu dole) dao primere na ovu temu koji se bave velikim kompanijama i liderima , kao sto su Apple, Martin Luther King, Braca Rajt i ostale.

2009. godine, Simon Sinek je napisao i knjigu na ovu temu, pod nazivom “Pocnite sa zasto” – koja je ustvari nacrt teorije koju on predaje po konferencijama sirom sveta. Teorija je prosta, Simon objasnjava da ostale kompanije koje nemaju u svom sloganu, misiji i viziji odgovor na pitanje Zasto, one ne stvaraju emocionalni efekat na krajnje korisnike  proizvoda ili usluga tih kompanija.

Ovaj interesantan video ce vas sigurno inspirisati i od vas napraviti efektivne lidere, ako ste u poslu, ili ako zelite da se istaknete kao pojedinac.

Citat iz prezentacije “Ako zaposlis ljude samo zato sto mogu da urade posao za koji ti treba radna snaga, oni ce raditi samo za novac. Ali, ako zaposlis ljude koji veruju u ono u sta ti verujes, oni ce raditi za tebe svojom kvrlju, znojem i suzama?” (Simon Sinek)

Sta vi mislite, da li ima istine u ovome? 😉