Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tek što ste utonili u san, zvoni Vam telefon. Javljate se u polu-bunilu, s druge strane žice progovara novinarka dnevnog lista, govoreći Vam da podhitno morate da date komentar na novonastalu kriznu situaciju na tu i tu temu, na tom i tom mestu. Ustajete s telefonom u ruci, sedate za laptop, pogledate na sat koji pokazuje da je 6 ujutru. Kontaktirate top menadžment i odjednom zatičete sebe kako sastavljate poduže redove teksta, kao odgovor na kriznu situaciju. Čim pre šaljete novinarki email sa tekstom, vraćate se u vodoravni položaj i nastavljate da spavate još sat vremena jer za toliko već počinje novi radni dan.

Prepoznali ste se? Vi ste PR menadžer. 

PR manager

PR manager

Kuvate prvu jutarnju kafu, dok pregledate press klipping (objave o vašoj kompaniji/klijentu u medijima) i pronalazite Vaš odgovor novinarki tog i tog medija. Ushićeno čitate duge redove od reči do reči. Potom, zatvarate klipping poluzadovoljni jer nije objavljeno sve što ste poslali novinarki. Nastavljate radni dan, „boreći se sa novim vetrenjačama“ i razmišljate o tome kako je sve krenulo?! Kako ste se opredelili da radite ovaj posao? Šta je to što baš Vas čini stručnjakom u ovoj oblasti?

Pa, hajde da navedemo par saveta koji, ako se pravilno „konzumiraju“, vode ka ličnom ostvarenju.

1. Budite radoznali!

Pratite, pitajte, opet pratite i opet pitajte. Interesujte se za sve što se dešava u Vašem okruženju, i šire. Čitajte vesti, pogotovo strane jer Vam one mogu dati dobre ideje za tekstove i predvideti buduće trendove u struci. Sedite sa dizajnerom, pitajte ga kako on pravi letak, kako pronalazi „prave boje“ za logo. Potom sedite sa web urednikom. Recite mu da želite da Vam pokaže kako da „kačite“ aktuelne vesti na web sajt ili blog. U pauzi odslušajte omiljenu pesmu na You tube-u. Možda usput „naletite“ na neki web oglas, sajt koji će Vam privući pažnju. Živite za informacijama, delite informacije, bićete bogatiji. 

Curiosity

Curiosity

2. Čitajte više!

Jedno od omiljenih pitanja sa intervjua za posao mi je uvek bilo „A šta čitate trenutno?“ Uvek sam odgovarala na ovo pitanje sa: „U slobodno vreme čitam stručnu literaturu“, što je zaista i tako. Mada, u poslednje vreme volim, kada dođem kući umorna posle radnog dana, da pročitam npr. zašto je radnja Romea i Julije smeštena u Veronu kada oni nisu bili uopšte iz tog mesta, ili zašto je devojka nestala u sred belog dana, u tržnom centru najvećeg grada na svetu i sl.

Što više čitate i što više različitih stvari čitate  – bolji ćete „pisac“ postati.

reading

Read a lot

3. Pišite više!

Nije iznenađenje da onlajn sadržaji „preuzimaju svet“. Kako neko ko je „offline“ PR menadžer može da posluje bez znanja „online“ PR-a (ePR)? U današnjoj eri novih tehnologija stara terminologija zanimanja, konkretno PR menadžer danas je prinuđen da „barata“ svim servisima i mrežama koji su već par godina glavni izvor informacija i koji  nam pomažu da plasiramo vesti tamo gde želimo.

Blogging, Content management, Microbloging, Digitalization – ovo nije naša budućnost, ovo je naša stvarnost.

Ukoliko ne pišete svakodnevno nećete znati kako da koncipirate sadržaje za vaše kupce, klijente, medije i širu javnost. U stvari, Vi nećete uopšte imati ideju šta ove ciljne grupe žele iz razloga što ne komunicirate sa njima pisanim putem, na ovaj ili onaj način.

Write a lot

Write a lot

4. Nastavite sa obrazovanjem/edukacijom

Znam da Vas naslov vraća na početak teksta u kom se pominje koliko mi dnevno radimo, zapravo koliko ne stižemo da radimo, pored posla, baš puno drugih stvari. Međutim, ne susrećemo se mi uvek sa kriznim situacijama, i hvala Bogu što je tako. Dešava se da povremeno imamo zatišje koje tako željno iščekujemo i, kada se desi, isto čuvamo sebično.

Ja lično u periodu „zatišja“ volim, pored čitanja beletristike, da se edukujem na razne načine. U slamarici uvek ostavim dovoljno novca za pokoji kurs, konferenciju ili bilo kakvu edukaciju iz oblasti odnosa s javnošću.

Education

Education

Planiranje i vođenje PR kampanja, planiranje i organizacija poslovnih događaja, građenje korporativnog identiteta, imidža i reputacije, interni i onlajn odnosi s javnošću, samo su neki od primamljivih kurseva koje možete slušati besplatno na Coursera.org i čak dobiti i onlajn sertifikat.

Na koji način se vi usavršavate?

5. „Umrežavajte se“, budite viđeni!

Družite se sa „pravim“ ljudima, posećujte važna dešavanja, putujte na strane, posećujte domaće konferencije iz oblasti PR-a, marketinga, ePR-a i sl. Na ovaj način, ne samo što naučite nešto novo, već i upoznate “pregršt” osoba iz Vaše ili slične branše koje će vam danas – sutra pružiti novu informaciju ili Vi njemu, koje će Vam pomoći u nekom trenutku ili koje će vam jednostavno biti prijatelji. I obavezno, ne zaboravite da posetite najveću regionalnu konferenciju o društvenim mrežama – Tvitomanija!

Pored svega navedenog, dodala bih da vi „držite konce“ u svojim rukama. Vi odlučujete koliko želite da Vaša karijera ide daleko i koliko želite da budete uspešni u onome čime se bavite.